Στις 26 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 2ο υβριδικό forum “ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ” από τη σειρά Fora for Innovating Healthcare Management, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ και της Σχολής Διοικητικών Οικονομικών και Κοινωνικών επιστημών του ΠΑΔΑ.

Το 2ο forum παρακολούθησαν 503 άτομα, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, επιβεβαιώνοντας τον αρχικό στόχο· το forum να αποτελέσει σημείο συνάντησης και διάδοσης των εμπειριών των επιτελικών στελεχών των νοσοκομείων και των φορέων χάραξης πολιτικής.

Στις εργασίες του 2ου forum συμμετείχαν στελέχη των νοσοκομείων (Διοικητές, αναπληρωτές Διοικητές, διοικητικά στελέχη και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό), επιτελικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας και των ΥΠΕ, καθώς και στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υγείας.

Η έναρξη του forum πραγματοποιήθηκε από τους συνδιοργανωτές κ. Απόστολο Λέτσιο, Πρόεδρος της ΕΕΔΥΥ, και κ. Γεώργιο Μπραουδάκη, Γενικό Διευθυντή της CMT Prooptiki. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί και σύντομες ομιλίες από κεντρικά στελέχη του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του. Αναλυτικά, χαιρέτισαν η κα. Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Δρ. Θεόδωρος Κοματάς, Υπηρεσιακός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Βασίλειος Μπαλάνης, Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ και η κα. Μαρίζα Οικονόμου, Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ. Τέλος τις εργασίες του forum χαιρέτησε ο Dr. Joao Breda, Head of WHO Athens Quality of Care and Patient Safety Office & Special Advisor for the Regional Director.

1η Ενότητα “Κλινικές μελέτες: Η εμπειρία και το μέλλον στα ελληνικά νοσοκομεία”

Την κύρια ομιλία της 1ης ενότητας πραγματοποίησε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΔΙΠΥ κ. Ελευθέριος Θηραίος, με θέμα “Κλινικές μελέτες: Η εμπειρία και το μέλλον στα ελληνικά νοσοκομεία”, εστιάζοντας στη σημασία των κλινικών μελετών για τη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και την προστιθέμενη αξία, όσον αφορά στην έρευνα και ανάπτυξη, στη διαμόρφωση του ανθρώπινου κεφαλαίου, στα σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, και στα πολύτιμα έσοδα για τις δομές και το προσωπικό. Αναφέρθηκε στην κλινική έρευνα και σύστημα υγείας – τι βιώνουμε στην χώρα μας- καθώς και σε προτάσεις για την επιτυχή διεξαγωγή των κλινικών ερευνών.

Στη συνέχεια η κα. Βασιλική Γκιόκα, προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης ΓΑΟΝΑ “Ο Άγιος Σάββας”, παρουσίασε την σημασία των κλινικών δοκιμών ως προϋπόθεση συμμετοχής στην διαδικασία της διαπίστευσης αριστείας του Νοσοκομείου από τον οργανισμό των ευρωπαϊκών κέντρων καρκίνου (OECI) και της ένταξης του στο Comprehensive Cancer Care Network. Επίσης, αναφέρθηκε στην Μονάδα Διαχείρισης Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου, την χρησιμότητα της, τις αρμοδιότητες και την στελέχωση της.

Η κα. Αθανασία Μανδάλου, υπεύθυνη Οικονομικής Διαχείρισης Κλινικών Μελετών του ΓN “Παπαγεωργίου”, παρουσίασε καλές πρακτικές από την διεξαγωγή κλινικών μελετών στο Νοσοκομείο. Στην ομιλία της τόνισε την αξία των κλινικών μελετών για τον ασθενή, τους επαγγελματίες υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Εθνική Οικονομία. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία του γραφείου κλινικών μελετών του νοσοκομείου, την διαδικασία έγκρισης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών παρακολούθησης και ορθής διαχείρισης καθώς και την παραγωγικότητα των κλινικών μελετών.

2η Ενότητα “Ποιότητα υπηρεσιών υγείας: Η εφαρμογή του πλαισίου διασφάλισης ποιότητας του ΟΔΙΠΥ”

Η 2η ενότητα ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του κ. Ελευθέριου Θηραίου αναφορικά με την εφαρμογή του πλαισίου διασφάλισης Ποιότητας του ΟΔΙΠΥ για την αξιολόγηση των συστημάτων και των οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκε στους στόχους του ΟΔΙΠΥ για την Ανάπτυξη Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης Μονάδων Υγείας, την Ανάπτυξη ενός Εθνικού Χάρτη Υπηρεσιών Φροντίδας Υγείας, καθώς και την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών και ανάπτυξη δικτύων ολοκληρωμένης φροντίδας.

Επίσης παρουσίασε την αυτό-αξιολόγηση των Νοσοκομείων & αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης με επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίων του ΟΔΙΠΥ, την μέτρηση της Ποιότητας των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών μέσω Δεικτών Ποιότητας καθώς και τις Εκπαιδευτικές δράσεις του Οργανισμού.

Η κα. Παναγιώτα Κιάφη, Προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος ελέγχου ποιότητας, έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ΠΓΝΑ “ΑΤΤΙΚΟΝ”, παρουσίασε την συνεργασία του ΠΓΝΑ “ΑΤΤΙΚΟΝ” με τον ΟΔΙΠΥ στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης μέσω ενός εργαλείου αποτύπωσης και αξιολόγησης της συμμόρφωσης (Self-assessment tool – mapping), καθώς και των Δεικτών Μέτρησης της Ποιότητας (ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ανταποκρισιμότητας) των νοσοκομειακών υπηρεσιών και τη συμμετοχή στο 5ετές πρόγραμμα εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στην πρόληψη, τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής και τη πιλοτική εφαρμογή του εργαλείου αυτοαξιολόγησης από τον ΟΔΙΠΥ. Αναφέρθηκε στα οφέλη, τα εμπόδια και τις δυσκολίες εφαρμογής και σε προτάσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει τη βελτίωση της ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας.

Η κα. Αικατερίνη Οικονόμου, υπεύθυνη του αυτοτελούς τμήματος ελέγχου ποιότητας, έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”, παρουσίασε μία βέλτιστη πρακτική στην εφαρμογή του πλαισίου διασφάλισης ποιότητας του ΟΔΙΠΥ. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή διαδικασίας καταγραφής δεικτών ποιότητας στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ”, καθώς και στη μέτρηση και παρακολούθηση δεικτών ποιότητας στην καθημερινή κλινική πρακτική. Παράλληλα, τόνισε τη συστημική προσέγγιση, μέσω των δεικτών αυτών, για τη μείωση των ανεπιθύμητων συμβάντων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, το συνδυασμό του συνεχούς ελέγχου και ανατροφοδότησης καθώς και την ορθή, συντονισμένη και συνεχή καταγραφή των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων, με κοινή μεθοδολογία από όλα τα τμήματα.

3η Ενότητα “Εφαρμογή του συστήματος DRG: Προκλήσεις εφαρμογής & πρώτα αποτελέσματα”

Ο κ. Παντελής Μεσσαρόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΤΕΚΝΥ, στην ομιλία του στην 3η ενότητα παρουσίασε “Το σύστημα DRG στο επίκεντρο των αλλαγών στην Υγεία”. Αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση του συστήματος DRG σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, στη μαζική κωδικοποίηση των περιστατικών, τον έλεγχο της ποιότητας κωδικοποίησης των περιστατικών, την εκπαίδευση των χρηστών και το ζήτημα των αποζημιώσεων καθώς και στην ποιότητα των δεδομένων σαν κλειδί για ένα επιτυχημένο σύστημα DRG. Τέλος παρουσίασε τις δράσεις του ΚΕΤΕΚΝΥ και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους.

Ο κ. Στέλιος Κτενιαδάκης, Αν. Διοικητής του ΠαΓΝΗ, παρουσίασε την “Παραγωγική εφαρμογή των DRGs στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Αναφέρθηκε στα στοιχεία διαμόρφωσης συντελεστή DRG, τις αρχές για την υλοποίηση του, τις ροές εργασίας και τις υλοποιήσεις μέχρι σήμερα αλλά και τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Ο κ. Παναγιώτης Παντελιάδης, Διοικητής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, παρουσίασε την εφαρμογή του συστήματος DRG στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου (δίκτυο δεδομένων, εξοπλισμός, σωστή διασύνδεση εφαρμογών, ιατρικός φάκελος, σωστή κωδικοποίηση), στις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν (έλλειψη προθυμίας του προσωπικού, μειωμένη γνώση, επιφύλαξη ή και άρνηση των εργαζομένων -κυρίως του ιατρικού προσωπικού, αμφισβήτηση του προσωπικού κα.), στις ελλείψεις και τα οφέλη του συστήματος και στις προσδοκίες για το Νοσοκομείο. Τέλος επεσήμανε ότι τα DRG σηματοδοτούν την μετάβαση σε μια καινούργια εποχή, αυτής του εκσυγχρονισμού των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Ο κ. Μιλτιάδης Κροκίδης, Αγγειακός και Επεμβατικός Ακτινολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή εμπειρία από την χρήση των DRGs και τα οφέλη από την χρήση του συστήματος, ενώ ανάλυσε τα εθνικά συστήματα νοσοκομειακών πληρωμών με βάση τα DRG 12 χώρων, επισημαίνοντας ότι δύο είναι τα κύρια μοντέλα: συστήματα πληρωμών με βάση τα DRG (Εσθονία, Αγγλία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Κάτω Χώρες και Σουηδία) και συστήματα κατανομής του προϋπολογισμού με βάση τα DRG (στην Αυστρία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία). Τέλος παρουσίασε σχηματικά την λειτουργία του συστήματος DRG της Ελβετίας.

Οι εργασίες του forum ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξήχθη στους συμμετέχοντες του forum, σχετικά με τις απόψεις τους αναφορικά με τις θεματικές ενότητες του forum.

Ευχαριστούμε πολύ τους επιστημονικούς συντονιστές τους ομιλητές και τους χορηγούς για την υποστήριξη, αλλά και τον κόσμο που αγκάλιασε όλη αυτή την προσπάθεια!

Είμαστε σταθερά αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της συνέχειας αυτής της πρωτοβουλίας, ως κοινής πλατφόρμας για την προώθηση εποικοδομητικών διαλόγων μεταξύ των στελεχών των νοσοκομείων, του Υπουργείου Υγείας και άλλων οργανισμών χάραξης πολιτικής.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η συστηματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, των αποτελεσμάτων και των προβληματισμών που αφορούν την εφαρμογή των πολιτικών υγείας. Μέσω αυτών των συζητήσεων, σκοπεύουμε να εντοπίσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και να παράσχουμε συστάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση αυτών των πολιτικών.

 

Με εκτίμηση,      

Η Οργανωτική Επιτροπή